Spring til indhold

Podcasts i undervisningen

Podcasts vinder frem i Danmark – især ved det yngre publikum. Ifølge rapporten “Medieudvikling 2017” lytter 16 % af teenagerne til det populære medie hver uge. Derfor er podcasts også relevant at kigge nærmere på i en undervisningskontekst, hvor podcasts kan indgå som en ressource på lige fod med fx spillefilm, tv-optagelser, bøger og andre tekster. Podcast som format kan endvidere analyseres og inddeles i forskellige genrer, og eleverne kan blive bekendte med de forskellige virkemidler. Måske eleverne også skal prøve at producere deres egen podcast, ligesom de producerer skriftlige afleveringer, kortfilm, plancher, rapporter, collager mv.

Podcasting eller podcast er en metode til udgivelse af lyd- eller videofiler på internetpodcasts. Oprindelig en sammentrækning af ordene iPod og broadcasting, men senere har udtrykket “pod” ændret betydning til “Personal On Demand”, sådan at “podcasting” betyder “Personal On Demand Casting” eller “personlige udsendelser til afhentning”.

https://da.wikipedia.org/wiki/Podcasting 04.11.18

Fordele ved podcasts

  • Det er let at komme i gang med at lytte til podcast
  • Podcast-filerne er små og dermed nemme at hente og streame
  • Podcast er oplagte at have med på farten 🚴🚗🚌🚃🛩
  • Podcast kræver ikke, at du kigger på skærmen
  • Alle kan være med (inkluderende) @MikkelAslak
  • Fantasien pirres, da billederne skabes i hovedet (ligesom med bøger) @MikkelAslak
  • Eleverne trænes i aktiv lytning @MikkelAslak
  • En (ny) verden af viden og gode historier åbnes for eleven @MikkelAslak
  • Det er let at komme i gang med at producere podcasts med eksisterende udstyr

Sådan kommer du i gang med at lytte!

Har du en iPhone eller iPad, så er det oplagt at starte ud med appen Podcast (gratis). Her kan du søge og finde de podcasts, som du vil lytte til og abonnerer på favoritterne, så du fx får en notifikation, når der udkommer en ny episode. Castbox kan hentes i både App Store og Google Play, og er også gratis at komme i gang med. I Google Play kan du også finde Googles egen app: Google Podcasts

Gode podcasts

Selvom det yngre publikum er ivrige podcast-lyttere, har forlagene ikke rigtig fået øjnene op for dette medie endnu. Nedenstående liste er derfor nogle bud på podcasts, som eleverne kan kaste sig ud i, for at få en fornemmelse af de forskellige genrer. Målgruppen er udskolingenselever.

  1. Optimisten @EsbenBjerre går i dybden med hvert af de 17 Verdensmål, og hvad der konkret kan gøres for at bidrage til opnåelsen af dem.
  2. Third Ear x Politiken Et digitalt magasin, der fortæller historier med ord, lyd og billeder www.thirdear.dk
  3. Her går det godt Her giver @EsbenBjerre og @PeterFalktoft en ærlig og selektiv analyse af verdens tilstand – med højt humør.
  4. Vi Unge Podcast Små korte podcasts, der handler om livet som teenagepige. www.viunge.dk 
  5. Elektronista @Christianevejlo inviterer gæster ind i studiet til samtaler om den digitale udvikling.

Planlæg jeres første podcast

Det kan godt virke lidt uoverskueligt at komme i gang med at lave den første podcast. Derfor har jeg lavet nedenstående guides, som har til formål at hjælpe dig og dine elever godt i gang med at planlægge og producere jeres podcasts. Hent dem som PDF her.

Læs mere om brugen af podcasts i sprogundervisningen på Emu.dk

God fornøjelse!


1 tanke om “Podcasts i undervisningen”

  1. Pingback: Lyttebøffer, podcast og musik i undervisningen. - Lærerforum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.